Paco en Nuk


Paco en NukPaco en Nuk zijn een vriendelijk echtpaar. Ze verdienen wat bij door souvernirs te maken die verkocht worden in het culturele centrum Na Bolom in San Cristobal de las Casas. Iedereen die het echtpaar ontmoet ziet hoe gelukkig ze samen zijn. Het opvallende uiterlijk van Nuk maakt echter duidelijk dat er in het verleden iets heeft dramatisch heeft plaatsgevonden.

Gedurende de jaren zestig van de twintigste eeuw was Vicente, de zoon van Nuxi’, bijna getrouwd met Nuk, de dochter van Chan K’in Viejo en Koh (II). Het verhaal ging dat hij haar niet aantrekkelijk vond, omdat haar huid te donker was. Op een dag schoot Vicente met zijn jachtgeweer zijn toekomstige vrouw in haar gezicht en rende naar Chan K’in om te vertellen dat Jorge haar vermoord had. Jorge en Chan K’in hadden altijd onenighe-den met elkaar en Vicente hoopte dat niemand Jorge zou geloven als hij zou ontkennen.

Nuk overleefde het voorval echter. Chan K’in maakte een grote hoeveelheid balché en nodigde iedereen uit voor een ritueel. Tijdens het ritueel lieten ze Vicente een grote hoeveelheid balché drinken waarna hij gedwongen werd zijn schuld te bekennen. De mannen van Nahá leverden Vicente echter niet uit aan de autoriteiten.

Trudi Blom vloog Nuk over naar Mexico-Stad, waar ze gedurende zeven maanden verbleef voor haar herstel. In Mexico-Stad leerde Nuk Spaans spreken en raakte ze bekend met enkele westerse producten.

Chan K’in had inmiddels een andere man voor zijn dochter gevonden, Maximiliano, maar deze overleed vóór haar terugkomst aan de gevolgen van een slangenbeet. Toen Nuk terugkwam in Nahá, huwde ze Paco. Tot op de dag van vandaag zijn zij gelukkig met elkaar.

Nuk wordt door enkele antropologen wel de eerste feministe van de Lacandones genoemd, omdat zij na haar verblijf in Mexico-Stad de anticonceptiepil is gaan slikken om zelf te bepalen wanneer ze zwanger werd. Deze kreeg ze van Geneviève Buot (la doctora), een jonge dokter uit Frankrijk die daar samen met haar partner Frédéric (een cartograaf) enige tijd verbleef en een dokterspost oprichtte. Ook wilde Nuk dat Paco haar de jurken en sieraden zou geven die ze in Mexico-Stad had gezien.