Na Bolom


De Na Bolom organisatie werd opgericht door Frans Blom (1893-1963) en zijn vrouw Gertrude Blom (geboren Duby, 1901-1993). De Deense Frans Blom kwam in 1919 in Midden-Amerika terecht. In dienst van een petroleumbedrijf reisde hij veel door Mexico en Guatemala. Hij maakte grote indruk als kaartenmaker. Toen hem een studiebeurs werd aangeboden voor een studie archeologie aan de Harvard Universiteit greep hij die met beide handen aan. Tijdens zijn functie bij de Middle American Research Institute of Tulane University ondernam hij veel expedities door Midden-Amerika. Vooral naar de Lacandon Indianen. Zijn vrouw Gertrude kwam in 1941 vanuit Zwitserland naar Midden-Amerika vanwege de opkomst van het Nationaal-Socialisme. Zij ontwikkelde een sterke band met de Lacandones.

Toen zij een oude villa uit 1898 kochten in San Cristobal de las Casas noemde zij deze Na Bolom, het huis van de jaguar. Een woordgrapje, aangezien de familienaam Blom door de inheemse bevolking vaak verkeerd werd uitgesproken als Bolom. Deze villa ontwikkelde zich tot een ontmoetingscentrum van eenieder die interesse had in de Lacandones. Zelf kwamen de Lacandones regelmatig op bezoek wanneer zij de stad bezochten voor de inkoop van medicijnen of voor de handel. In Na Bolom was (en is) er altijd een slaapplaats voor ze.

Na Bolom bestaat onder andere uit een museum, dat al sinds 1951 bezocht kan worden. In zeven verschillende kamers rond de binnenplaats worden voorwerpen van de Lacandones  tentoon gesteld die werden verzameld door het echtpaar Blom. Vijf van de kamers zijn permanent en twee wisselen van inhoud. Ook kan men de oude werkkamer van Frans, de slaapkamer van Gertrude en een grote verzameling ijzeren kruizen bezichtigen. Er is ook een bibliotheek met meer dan 9000 boeken.

Na Bolom is tevens een hotel en restaurant met 15 kamers. Iedere kamer heeft een ander thema en is gevuld met oude verzamelobjecten die het echtpaar Blom in de loop der tijd had verzameld. De openhaard is geen overbodige luxe aangezien het op een dergelijke hoogte behoorlijk koud kan worden gedurende de nacht.

Toegangskaarten kunnen in de winkel aan de overkant worden gekocht, in de zogeheten "Casa del Jaguar" (tuin van de jaguar). De gift shop verkoopt ansichtkaarten, aardewerk, houtsnijwerk en boeken. Deze tuin bevat behalve de gift shop een traditioneel huisje van leem en unieke plantsoorten uit de omgeving van San Cristobal.

De uitleg in het museum is tweetalig, Spaans en Engels. Er is ook nog een prachtige tuin (de zogeheten "tree farm") met een lemen hut met een rieten dak, de traditionele woning van de Lacandones.

Na Bolom zet zich sinds haar oprichting in voor het regenwouden en de inheemse bewoners van Chiapas. Men organiseert medische programma’s, onderwijs en ecotoerisme, waarbij de inheemse bevolking een ruim gedeelte van de winst ontvangt. Ook krijgen zij een deel van de opbrengst van spullen die worden verkocht in de gift shop.