Akna'


Akna’ of Okna is de godin van de maan en de vruchtbaarheid. Haar naam betekent ‘Onze Moeder’. Bij de Pre-Columbiaanse Maya’s stond zij bekend als Ix Chel. Net als de zon verliest zij tijdens haar reis door de hemel steeds meer energie, totdat ze op een moment afdaalt naar de onderwereld en sterft. Sakunkyum zorgt voor de maan en brengt haar veilig naar de andere kant van Yalam Lu’um, de onderwereld, zodat zij de volgende nacht weer uitgerust en met volle kracht haar reis kan beginnen.

Toen Hachakyum de maan creëerde gaf hij haar een konijn als huisdier en schilderde tevens een konijn op haar tuniek dat met volle maan (t’äläkbal akna’) duidelijk te zien is. De maan heeft een weefgetouw dat heel erg fel schijnt. Het weefgetouw is haar licht en haar vuur, maar wel erg koud.

Een maansverduistering vindt plaats wanneer een hemelse jaguar de aanval opent op Akna’. Akna’ verdedigt zichzelf met haar weefgetouw, maar is niet opgewassen tegen de jaguar, waardoor er uiteindelijk een maansverduistering plaatsvindt.

Haar functie als godin van de vruchtbaarheid heeft mogelijk te maken met de sterke band tussen de maan en het water. De tijd rond september wordt door de Lacandones hahakna’ genoemd (Veel Regen Akna’).