Feestdagen


Feestdagen:
Midden-Amerika is overwegend christelijk. Christelijke feesten als Kerstmis, Driekoningen (6 januari) en Pasen worden uiteraard alom gevierd. Verder heeft ieder land nog zijn eigen feestdagen.


Mexico:
Mexico heeft een reputatie voor kleurrijke feesten en festivals. Bijna elke maand is er wel een nationale feestdag of fiësta en iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. Omdat het een christelijk land betreft, worden de christelijke feesten als Kerstmis (Navidàd), Driekoningen (6 januari) en Pasen uiteraard alom gevierd. Een van de meest karakteristieke feesten van het land is wel Día de los Muertos, dat wordt gevierd op 1 en 2 november (Allerzielen). De zielen van de geliefde overledenen komen volgens de gelovigen op die dag terug naar de aarde, en de week daaraan voorafgaand puilen de markten uit van attributen die gebruikt worden op dit festival, zoals snoepschedeltjes en papier-maché skeletten. Door het hele land verzamelen mensen zich op de kerkhoven om er te picknicken op de graven van hun voorouders en dierbaren. 

Ook 12 december is een grote dag op de Mexicaanse feestenkalender. Het is de Dia de Virgen de Guadalupe, 's lands grootste religieuze icoon. Dit kleurrijke festival met speciale heilige missen, pelgrims, kermissen en religieuze optochten wordt met name door de indígena bevolking gevierd, in bijvoorbeeld San Cristóbal de las Casas en haar omliggende dorpjes (Zinacantàn en San Juan Chamula). 

Op 5 mei (cinco de Mayo) herinnert men dat de Mexicanen op 5 mei 1862 een Frans leger versloeg in de Slag bij Puebla. President Benito Juárez verklaarde vier dagen later dat 5 mei voortaan een nationale feestdag zou zijn. 

Op 16 september viert men Grito de Dolores (onafhankelijkheidsdag). De Grito de Dolores was de oproep tot onafhankelijkheid van Mexico door Miguel Hidalgo op 16 september 1810 in het dorp Dolores. De naam is een woordspeling, Grito de Dolores betekent zowel "schreeuw uit Dolores" als "pijnkreet". Hidalgo luidde de kerkklokken om mensen bijeen te krijgen, en riep toen op tot onafhankelijkheid van Mexico en de verbanning of arrestatie van alle Spanjaarden in Mexico. Hij eindigde met "Mexicanos, viva México!" (Mexicanen, leve Mexico!). De Mexicaanse onafhankelijkheid werd uiteindelijk verkregen in 1821, sindsdien luidt de president van mexico elk jaar op 15 september om 11 uur 's avonds Hidalgo's klokken (die zich tegenwoordig bevinden in Mexico-Stad, zijn woorden herhalend.

Andere nationale feestdagen zijn o.a. 1 januari (Nieuwjaar); 5 februari is de dag van de grondwet (Día de la Constitución) en 20 november is de Dag van de Revolutie.

 


Guatemala:
De Semana Santa (Heilige Week, 'de week voor Pasen') is Guatemala's grootste festival, met mooie processies en vieringen door het gehele land. Het uitbundigst is de Semana Santa van Antigua, maar elke indígena groep heeft zijn eigen religieuze en folkloristische gebruiken op dit festival. De Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd op 15 september. De dag van de doden (
Día de los Muertos) is een belangrijk feest op 1 en 2 november. Door het hele land verzamelen mensen zich op de kerkhoven om er te picknicken op de graven van hun voorouders en dierbaren. Iedere stad viert ook uitgebreid de naamdag van zijn patroonheilige. In Chichicastenango wordt zo Santo Tomàs geëerd van 13 tot 21 december.

 


Belize:
De meeste nationale feestdagen in Belize zijn gericht op de christelijke feesten. Daarnaast heeft Belize enkele specifieke feesten. Zo is er op 9 maart de Baron Bliss Day, waarbij men een Britse filantropische edelman herdenkt, die verliefd werd op een Belizeaanse schone. Bij zijn dood liet hij een enorm fortuin na aan de Belizeaanse bevolking. Belize National Day (10 september) herinnert aan de Slag bij St.-George's Caye. De festiviteiten hiervoor duren tot aan Onafhankelijkheidsdag op 21 september. Meer feest is er op Columbus Day (12 oktober) en op Garífuna Settlement Day (19 november).

 


Honduras:
Er zijn festiviteiten in zowat elke stad of dorp om hun patroonheilige te eren. Het feest van de Maagd van Suyapa wordt jaarlijks gevierd in Suyapa (7 km vanaf Tegucigalpa), gedurende de eerste twee weken van februari. Bij de ruines van Copan is het belangrijkste feest van 15 tot 20 maart. De 'Feria Centroamericana de Tourismo y Artesanía', een internationale kunstmarkt wordt jaarlijks gehouden in Tegucigalpa van 6 tot 16 december. Een ander culturele markt wordt gehouden in Copan van 15 tot 21 december. Andere feestdagen in Honduras zijn: Onafhankelijkheidsdag op 15 september en Columbus Dag op 12 oktober.