Belize


Vlag van BelizeVan oorsprong werd Belize (voormalig Brits Honduras) bewoond door de Maya's. Aan het begin van de zestiende eeuw kamen de eerste Europeanen (Spanjaarden) het gebied verkennen. In 1638 werd werd er een kolonie gesticht door Engelse zeemannen, voornamelijk piraten. De bossen van Belize werden gekapt voor de export. Er werden regelmatig oorlogen gevoerd met de oorspronkelijke Maya's en de Spaanse buren.

Het Spaanse Rijk gaf het Verenigd Koninkrijk de rechten om nederzettingen de vestigen voor de houtkap, maar niet om een kolonie te stichten. In 1798 brak er oorlog uit tussen Spanje en het Verenigd Koninkrijk, en de Spaanse gouverneur van YucatŠn stuurde een vloot van 32 schepen naar Belize om de nederzettingen te bezetten. Van 3 tot 10 september werden er ene aantal veldslagen geleverd rond de eilanden en riffen voor de kust van Belize, waarna de Spanjaarden zich terugtrokken. Deze veldslagen kwamen bekend te staan als The Battle of St. George's Caye, en wordt als nationale feestdag gevierd op 10 september.

Belize ontwikkelde zich tot een volwaardige kolonie van het Verenigd Koninkrijk aan het begin van de negentiende eeuw onder de naam Brits Honduras. In 1862 stond de kolonie direct onder het bestuur van de kroon. In de tweede helft van de negentiende eeuw steeg het inwonersaantal explosief door de komst van vele vluchtelingen uit YucatŠn vanwege de Kasten oorlog.

Volgens een volkstelling uit 1904 hadden de belangrijkste dorpen van Belize de volgende inwonersaantallen: Belize City: 9969; stann Creek Town: 2459; Corozal Town: 1696; Orange Walk Town: 1244; Punta Gorda: 706; San Ignacio Cayo: 421; Monkey River: 384 en Mullins River: 243.

In januari 1964 werd Belize een intern zelfbesturende kolonie. In 1970 werd besloten om de hoofdstad te verplaatsen van Belize Stad naar Belmopan, dit omdat Belize Stad langs de kust lag en reeds vele malen werd bedreigd door orkanen zoals die uit 1961, genaamd Hattie. In juni 1973 werd Belize de officiŽle naam van het land. De angst voor een invasie van Guatemala zorgde er echter voor dat de onafhankelijkheid van Belize nog lange tijd werd uitgesteld. Gedurende de gehele geschiedenis van Belize beweerde Guatemala namelijk aanspraak te kunnen maken op tenminste een deel van het grondgebied. Het Verenigd Koninkrijk besloot echter dat zij militaire steun zouden geven ingeval er daadwerkelijk een invasie plaats zou vinden. Na deze toezegging zorde George Price er op 21 september 1981 voor dat het land een volledig onafhankelijk land werd. Belize is lid van het Britse gemenebest, het staatshoofd is de Britse vorst. Guatemala zou Belize pas in 1992 erkennen.


Belize is onderverdeeld in 6 districten:

Kaart van Belize

(bron kaart: www.lib.utexas.edu)

Belize District
Cayo District
Corozal District
Orange Walk District
Stann Creek District
Toledo District

Overzicht van Belize:

OfficiŽle Naam : Belize

Hoofdstad : Belmopan

Inwoners : 266.440

Dichtheid : 12/km≤

Regeringsvorm : Constitutionele Monarchie

OfficiŽle taal : Engels

Godsdienst : Rooms katholiek (75%), Protestants (25%)

Oppervlak : 22.966 km≤ (0,7% water)

Munteenheid : Belizean Dollar (BZD)

Nationale feestdag : 10 september (The Battle of St. George's Caye)

Volkslied : Land of the Free

Nationale Bloem : Zwarte Orchidee

Producten afkomstig uit Belize : Rietsuiker, Rum.

Voornaamste export producten : Rietsuiker, Rum.