Autohuur en verkeersregels in Mexico


Om in Mexico te kunnen rijden dient u in het bezit te zijn van een rijbewijs. Uw Nederlands rijbewijs is voldoende, een internationaal rijbewijs is niet vereist. Voor de zekerheid kunt u een kopie van uw rijbewijs maken en deze bewaren op een plaats anders dan uw origineel.

U zult snel merken dat rijden in Mexico heel ontspannen kan zijn. Het merendeel van de wegen is in goede conditie en de automobilisten houden zich over het algemeen goed aan de verkeersregels. Alleen de wegen tussen Campeche en Palenque zijn in een iets wat slechtere staat. De deelstaat Chiapas ligt aan de rand van het Maya-hoogland en hier zijn dan ook vele smalle en kronkelige bergweggetjes te vinden, vooral de weg tussen Palenque en Ocosingo.

De Mexicanen rijden over het algemeen heel netjes, vooral gezien de wijze waarop zij hun rijbewijs gehaald hebben. Op de dag dat een Mexicaan 18 wordt klopt hij aan bij het loket van de gemeente en geeft aan dat hij zijn rijbewijs wil. Hier krijgt hij in een kamertje dan een filmpje te zien van Disney waarin Donald Duck en Googy uitleggen dat rechts voorrang heeft en dat hij moet stoppen voor een rood licht. Na dit filmpje van circa 20 minuten vertrekt de Mexicaan met zijn rijbewijs naar huis. Maar wees gerust, veel Mexicanen nemen tegenwoordig toch ook rijlessen.

Als u een langzamer rijdende auto nadert zal het u opvallen dat deze zo ver mogelijk links zal gaan rijden en zijn linker knipperlicht aan zal zetten, dit betekent dan dat het voor u veilig is om in te halen. Wanneer u hem gepasseerd bent kunt u doormiddel van uw rechter knipperlicht aan te zetten bedanken.

Als een tegenligger met zijn grote lichte een seintje geeft betekent dit waarschijnlijk dat u een obstakel te gemoed rijdt (wegwerkzaamheden, ongeluk, enz.). Geef dan een seintje terug om hem te bedanken.

Het merendeel van de wegen is tweebaans met een maximum snelheid van 80 km/u. In de directe omgeving van Cancún, Merida en Chetumal zijn er grotere snelwegen te vinden met maximum snelheden van 100 á 110 km/u. 


De weg vinden in Mexico

Denk niet dat u met een kleine toeristenkaart en een goed richtingsgevoel wel de weg zult vinden. Er zijn verkeersborden die de weg aangeven, maar vaak zijn ze niet meer te vinden op een plaats waar u er net eentje nodig hebt. Zorg er dus voor dat u in het bezit bent van een goede wegenkaart. Mijn ervaring is dat de wegenkaart van de ANWB het beste is, hoewel het dan toch nog wel eens zoeken blijft. Voor kaarten van dorpjes of steden is er maar een antwoord: De Lonley Planet gids. Doe niet eigenwijs en koop deze gids gewoon, ook al is deze duurder dan de anderen. Geloof me, hij is het waard!


Autohuur

Wanneer men een auto huurt in Mexico dient u in het bezit te zijn van een Creditcard. De minimale leeftijd voor het huren van een auto is 21 jaar, onder de 25 jaar rekenen ze vaak wel een echte toelage.   

Als u een auto huurt op het vliegveld waar u bent aangekomen houdt er dan rekening mee dat u 15% vliegveldbelasting moet betalen. Dit dient betaald te worden na het inleveren van de auto. Let bij het ophalen van de auto ook goed op schade. U krijgt een formulier mee waarop vermeld staat waar er op de auto reeds schade te vinden is. Let u niet goed op, dan loopt u de kans om te betalen voor andermans ongelukje.


Verzekeringen

Voordat u de weg op gaat moet u er zeker van zijn dat u de juiste verzekeringen hebt. Deze kunnen bij het autoverhuurbedrijf worden afgesloten. Vraag bij de autoverhuurbedrijven ook of ze u duidelijk kunnen laten zien dat u een Mexicaanse verzekering hebt afgesloten. De belangrijkste verzekering is wel de aansprakelijkheidsverzekering. Mocht u bij een ongeluk betrokken raken zonder zo'n verzekering dan heeft u een groot probleem. In Mexico wordt namelijk iedereen in een Mexicaanse gevangenis gezet totdat duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het ongeluk, tenzij deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Veel Mexicanen zullen dan ook snel wegrijden na een klein ongelukje.


Benzinestations

De benzinestations zijn allen van de Mexicaanse staat (PEMEX). Er zijn twee soorten benzine verkrijgbaar: Magna Sin (ongelood) met een octaangehalte van 87 en Premium Magna sin met een octaangehalte van 89. Bij elk benzinestation zijn de prijzen gelijk.

Belangrijk aandachtspunt is dat er bij een benzinestations niet betaald kan worden met creditcards of buitenlandse valuta. Betalingen kunnen dus alleen plaatsvinden met Mexicaanse Pesos.

In sommige gebieden ligt er tussen twee benzinestations een behoorlijke afstand, het is dus aan te raden om bij elk benzinestation de tank vol te laten tanken. Langs de rijkswegen zijn meestal wel veel benzinestations te vinden, hierbuiten worden ze echter behoorlijk zeldzaam. Het schijnt dat in de omgeving van Merida benzinestations vaak uitverkocht zijn, mijn ervaring wijst hier echter niet op.

Alle benzinestations hebben pompbedienden, op sommige plaatsen maken deze ook de voorruit schoon (dit is ook echt nodig met de vele insecten) hopende op een extra fooi. Aangezien het feit dat velen hiervan geen Engels spreken is het aan te raden om vooraf enkele woordjes in het Spaans te leren.

Het gerucht gaat dat veel toeristen opgelicht worden door de pompbedienden. Zij moeten bij aanvang van een tankbeurt de teller op nul zetten en als ze dat niet doen betaalt u dus ook het bedrag van de vorige tankbeurt. Ik denk echter dat de angst voor oplichtende pompbedienden nogal overtrokken is, mijn ervaring is dat het eigenlijk altijd vriendelijke en behulpzame mensen zijn. Uiteraard zijn er altijd de uitzonderingen die de regel doen bevestigen.


Particuliere Benzinestations

Over geheel de Yucatán kan men particuliere benzinestations vinden (voornamelijk in Chiapas). In zo'n winkeltje hebben particulieren een 200 liter vat en enkele jerrycans gevuld met benzine die ze te koop aanbieden aan automobilisten die te eigenwijs waren om bij de vorige PEMEX te tanken omdat ze het nog wel zouden redden. Houdt er rekening mee dat zij behoorlijke prijzen durven te vragen voor een kleine hoeveelheid benzine.


Toiletbezoek

Een tioletbezoek in Mexico kan een groot avontuur zijn. Er zijn geen grote fastfood ketens lang te weg en de restaurantjes die u wél tegenkomt rijdt u liever snel voorbij. De enige goede optie die overblijft zijn de PEMEX benzinestations. De meeste hebben een redelijk schone toilet, althans voor Mexicaanse begrippen. Het is daarom ook aan te raden een toiletstop en een tankstop te combineren. Belangrijk is om voor het vertrek zelf wat toiletpapier te kopen bij een supermarkt, soms zit er bij de toiletten een jongetje die u wat geld moet geven voor het gebruik van de toilet (in ieder geval altijd bij de PEMEX in het dorp Chan Santa Cruz ten zuiden van Playa del Carmen). Deze geeft na betaling één (of soms zelfs twee) velletjes papier, dus altijd te weinig. Geef de jongen een paar Pesos en gebruik uw eigen toiletpapier.


TOPES (snelheidsdrempels)

Overal in Yucatán zijn de gevreesde topes (snelheidsdrempels) te vinden, ook op de rijkswegen. Mexico lijkt deze drempels uitgevonden en verbeterd te hebben. Als u in Yucatán rondrijdt, kunt u er zeker van zijn dat u er minstens één keer bovenop knalt. Het lijkt erop dat deze drempels zich voornamelijk bevinden in rondom dorpjes. Meestal worden deze drempels aangegeven aan de hand van borden, maar soms ook niet. Er zijn vele verschillende soorten topes, van enkele asociaal hoge topes en meerdere lagere topes tot de irritante vibradores (heleboel kleine ribbels in de weg). Bij de dorpjes zitten er vaak ouderen langs de weg om te zien hoe een onwetende toerist met volle vaart op een topes knalt. 


Het inhalen van auto's

Zoals eerder vermeld rijdt de Mexicaanse automobilist ontspannen en netjes. De enige keer dat ze in onze ogen gek doen is tijdens het inhalen van andere auto's, een Mexicaan houdt er namelijk niet van om achter een langzamere auto te blijven rijden. Ze zullen dan ook vaak meerdere auto's en vrachtwagens tegelijk inhalen op plaatsen waar dat volgens u net niet kan. Ik heb zelf regelmatig meegemaakt dat ik gas moet afnemen omdat zo'n inhalende auto anders tegen de tegenligger aanrijdt. Als er een flinke rij is ontstaan door bijvoorbeeld een langzame vrachtwagen kan het wel eens voorkomen dat er twee auto's een soort wedstrijd lijken de houden wie het eerst aan de rij voorbij is. 


Parkeren

U zult al snel het idee hebben dat u overal in Mexico kunt parkeren, dat zou echter onverstandig zijn. Let goed op de verkeersborden die verboden te parkeren aangeven (zien onder) en let goed op wat de Mexicanen zelf doen. In sommige dorpjes geeft een gele doorgetrokken streep aan dat u daar mag parkeren, terwijl dat in het volgende dropje aangeeft dat dit juist niet mag. Belangrijkste uitgangspunt is als er veel meer auto's staan mag jij dat waarschijnlijk ook wel. Mocht u de auto toch ergens parkeren waar het niet is toegestaan, dan kan de politie de nummerborden van de auto verwijderen. Om de nummerborden terug te krijgen kunt u zomaar twee volle dagen bezig zijn, dagen die u meestal niet heeft met doorreizen.


Bekeuringen

Bekeuringen voor bijvoorbeeld het overschrijden van het snelheidslimiet worden ook uitgeschreven in Mexico (vooral rond Cancún en Merida). Mocht u het risico willen lopen, houdt er dan rekening mee dat er een grote kans bestaat dat u de bekeuring ter plaatse moet afrekenen. Indien u niet voldoende geld bij u heeft krijgt u een gratis rit naar het dichtstbijzijnde politiestation.


Librimento en Centro

Wanneer u een dorp nadert komt u vaak twee borden tegen, een met Librimento en een met Centro. Librimento is de ringweg die het dorp passeert. Vaak is het handig om deze ringweg te nemen aangezien vele straatjes honderden jaren oud zijn en destijds gemaakt waren voor paard en wagen.


Eenrichtingsverkeer

In vele dorpjes en stadjes zijn de straten te smal voor tweerichtingsverkeer. U zult dan ook snel merken dat echt alle wegen eenrichtingsverkeerwegen zijn. Het is daarom belangrijk om van te voren een planning te maken hoe u ergens kunt komen. De manier waarop u kunt zien welke richting u op mag is aan de hand van de stopborden en verkeerslichten. Hieronder staan pijlen die aangeven welke kant u op mag. Een pijl naar rechts betekent dat u rechtsaf mag maar ook rechtdoor. Een pijl naar links en rechts betekent dat u niet rechtdoor mag. Als er geen pijl staat zou dat dus betekenen dat u elke richting op mag. Vooral in een grote stad als Merida is dit systeem erg wennen.


Politie en Militairen

Wanneer men te maken krijgt met een politieagent of militair luister dan goed naar wat deze persoon wil en werk in alle opzichten mee. U zult niet anders behandeld worden omdat u een toerist bent. Probeer ook nooit of te nimmer een politieagent of militair om te kopen, maar wees er op voorbereid dat hij u de optie geeft om ter plaatse te betalen (mordidas, 'smeelgeld').

Tussen de deelstaten vind u militaire stops. Soms laten ze u doorrijden, soms moet u stoppen. Als u moet stoppen zult u hoogstwaarschijnlijk uw kofferbak moeten openen waarna uw koffers er uitgehaald worden. In hoeverre u een volledige controle krijgt of niet hangt af van het feit of de militair een goede of slechte dag heeft gehad.

Overal in Chiapas zult u militaire stops vinden, vooral bij de dorpjes. Deze zijn er voornamelijk voor uw eigen veiligheid in verband met de Zapatista rebellen.


Nachtreizen

Het is af te raden om 's avonds of 's nachts te gaan rijden. Er is veelal geen verlichting (alleen nabij de grote toeristencentrums) en er wil nog wel eens wat wild of vee oversteken. Zoals eerder beschreven zitten er in Chiapas de Zapatista rebellen. In het verleden hebben deze tijdens de nachtelijke uurtjes toeristen overvallen of ontvoerd.


Telefoonkaarten

Over geheel Mexico kunt u bellen met pre-paid telefoonkaarten (circa 25 minuten voor 100 Pesos). Het is altijd handig om zo'n kaart bij u te hebben ingeval van nood.


Pech onderweg

Mocht u met pech te komen staan dan is het belangrijk welk merk auto u heeft. Voor Volkswagen en alle Amerikaanse merken zijn ruim voldoende onderdelen aanwezig. Wanneer u zich verplaatst(e) in een Franse auto of BMW: Veel geluk! Het kan dan wel eens een paar weken duren om aan onderdelen te komen.

Speciaal voor de ongelukkige toerist is er een soort wegenwacht (de Angels Verdes). Aan het einde van de dag rijden deze de hoofdwegen in Yucatán af op zoek naar toeristen met pech. Deze kunnen kleine reparaties ter plaatse uitvoeren of u naar het dichtstbijzijnde garagebedrijf slepen.


Belangrijke verkeersregels:

1. De bestuurder is verplicht een gordel om te doen, passagiers niet.

2. Er is geen wet die voorschrijft dat een helm gedragen moet worden op de motor.

3. Het is niet verplicht om de verlichting overdag aan te zetten.

4. U mag in een open wagen rijden (veel Mexicanen liften mee in de achterbak van een pickup).

5. Passagiers mogen alcohol drinken, de bestuurder uiteraard niet. Dronken bestuurders worden opgepakt en naar een Mexicaanse cel gebracht.


Belangrijkste verkeersborden in Mexico:


Stop


Stop


Niet Stoppen


Snelheidslimiet


Verboden in te rijden


Verboden te keren


Rechts afslaan verboden


Links afslaan verboden


Links afslaan


Rechts afslaan


Eenrichtingsverkeer


2 richtingsverkeer


Begin van splitsing


rechts blijven rijden


Verboden in te halen


Verboden uit te stappen


Verboden toegang voor...


Paard en wagen verboden


Tractoren verboden


verboden voor fietsers


Verboden voor voetgangers


Verboden voor vrachtwagens


Claxon verboden


Maximum gewicht


Maximum hoogte


Maximum breedte


Inspectie gebied


Snelheidsdrempels
In verschillende variaties


Parkeer zone


Geen parkeer zone


Einde geen parkeer zone


U nadert een voorrangsweg