Praktische reisinformatie


Klimaat

Mexico wordt verdeeld in drie klimaatzones: tierra fría (koud), tierra templada (gematigd) en tierra caliente (warm). De koude klimaatzone vindt men 1800 meter boven het zeeniveau (Mexico Stad). De gemiddelde temperatuur overdag is hier 23°C en 's nachts 10°C. De gematigde klimaatzone vindt men tussen 700 en 1800 meter boven zeeniveau. Hier heersen temperaturen van 18°C tot 25°C gedurende de dag en 15°C in de nacht. Het schiereiland Yucatán ligt in de warme klimaatzone (tropisch). De gemiddelde temperatuur is 30°C tot 35°C gedurende de dag en 20°C tot 25°C in de nacht. Vooral bij de ruines van de Oude Maya's kan het behoorlijk warm zijn door het ontbreken van wind. Juli en augustus zijn de warmste maanden van het jaar. Mede door de hoge luchtvochtigheid kan het op sommige plaatsen bijna ondragelijk zijn. De beste reistijd is van december tot en met mei. Er is dan een lagere luchtvochtigheid en de temperatuur is aangenamer. In juni begint het regenseizoen, wat in november weer eindigt. Gedurende deze maanden valt de meeste regen. Dit betekent echter niet dat er in deze maanden geen zon schijnt. Het grootste deel van de dag schijnt de zon volop, maar in de namiddag valt er een kortstondige maar hevige regenbui. De maanden september, oktober en november staan bekend als het hurricane-season.


Tijdverschil

In Yucatán is het 7 uur vroeger dan in Nederland (ook zomer- en wintertijd). Het tijdverschil in Mexico kan echter zer verwarrend zijn. Mexico heeft in totaal namelijk drie tijdzones:

1. Central Standard Time (Tiempo del Centro)

2. Mountain Standard Time (Tiempo de la Montaña)

3. Pacific Standard Time (Tiempo de Pacifico)

In principe hebben alle Mexicaanse staten een zomer- en wintertijd. Eén staat heeft echter besloten de zomer- en wintertijd af te schaffen. Daarnaast zijn er nog twee staten waar een uitzondering voor geldt omdat deze aan de Verenigde Staten grenzen en veel handel met hun drijven, een tijdverschil zou dan weer lastig zijn. Baja California heeft dus dezelfde tijd als California in de VS (inclusief zomer- en wintertijd) en Sonora heeft dezelfde tijd als Arizona, en Arizona heeft weer geen zomer- en wintertijd. Kortom, in Mexico weet je nooit precies hoe laat het is. En dat is misschien maar beter ook, want wanneer Mexicanen een tijd afspreken is dat over het algemeen nog volgens goede Caribische tradities!


Gezondheidszorg

In Mexico komt men in alle grotere plaatsen voldoende apotheken (famacia) tegen. In de meeste daarvan zijn alle geneesmiddelen verkrijgbaar die men ook in Nederland kan kopen. Het is echter opvallend dat het merendeel van de medewerkers geen woord Engels spreekt. Het is dus belangrijk om een voor het vertrek een lijstje te maken met enkele Spaanse termen (bijvoorbeeld voor ORS).


Eten en drinken

Het is voor mij eenvoudig om hier te beschrijven wat u wel en niet mag eten en drinken, het is voor u echter moeilijker om zich daar aan te houden. In Mexico kan het namelijk voorkomen dat u de komende tweehonderd kilometer geen 'betrouwbare' restaurantjes tegenkomt. Soms is er gewoon geen andere keuze dan iets te eten dat op het 'not to eat' lijstje staat. Op de pagina over tropische ziekten staat uitvoerig beschreven wat u wel kunt eten en datgene wat u, indien mogelijk, zou moeten vermijden. 

In kleine eettentjes kun je beter geen van tevoren geschilde vruchten of salades eten. Eet bij voorkeur in drukke restaurants. De mensen eten er niet voor niets en de omloopsnelheid van het bereide eten is hoog. Was je handen goed voor je gaat eten en houd je vingernagels goed kort.

Het water uit de kraan in in Mexico niet drinkbaar en heeft vaak nare gevolgen (zie tropische ziekten). Het is zelfs aan te raden om tijdens het tandenpoetsen mineraalwater (agua purificada) te gebruiken. In veel hotels staan verzegelde flessen met mineraal water, maar in de plaatselijke buurtsupers en benzinestations is dit ook voldoende voorhanden. Let er ook op dat de ijsklontjes in uw drankjes van drinkwater kunnen zijn. Veel restaurants in de grotere toeristenplaatsen hebben ijsklontjes van mineraalwater, in de kleinere plaatsen zal u dit echter niet tegenkomen. Ook worden er vaak ijsklontjes gebruikt om vruchtensappen koel te houden. 


Electriciteit

In Mexico is het voltage 110. Op de meeste scheerapparaten en haardrogers kunt u met een knopje het voltage omzetten van 220 naar 110. U heeft echter wel een reisstekker nodig met twee platte polen zoals in de VS.


Fotografie en video

Niet overal mag gefotografeerd worden. In Chiapas moet men veelal toestemming vragen aan de plaatselijke overheid om foto's te kunnen maken van kerken. Bij de meeste archeologische vindplaatsen moet worden betaald voor video-opnamen. Het gebruik van een fotocamera is meestal al bij de toegangsprijs inbegrepen. De mensen zijn niet altijd gediend van fotograferen. In geval van twijfel kun je het beter even vragen. Soms zullen ze nee zeggen, een enkele keer geld vragen. 

Filmrolletjes van goede kwaliteit zijn ruim voorhanden, maar over het algemeen veel duurder dan in Nederland. Let op de verpakkingsdatum en koop bij voorkeur in winkels waar ze het materiaal gekoeld bewaren. Filmrolletjes kan men beter in Nederland laten ontwikkelen en afdrukken. Laat film of camera nooit achter in een afgesloten voertuig. Door de snel stijgende temperatuur kan de kwaliteit van het materiaal snel achteruit gaan. Niet alle soorten batterijen voor camera's zijn verkrijgbaar. Zorg dus voor batterijen die de hele reis meegaan. 


Geldzaken

De munteenheid in Mexico is de Nuevo Peso (N$)(MXN). Er zijn biljetten van 10, 20, 50 en 100 Pesos en munten van 5, 10, 20, 50 centavos en 1, 2, 5 en 10 Pesos. De Guatemalteekse munteenheid is de quetzal (GTQ). De Hondurese munteenheid is de lempira (HNL). De Belizeaanse munteenheid is de Belizeaanse dollar (BZD).Voor actuele omrekenkoersen kunt u kijken op http://www.oanda.com/

In de grotere plaatsen zijn euro's en dollars vrij gangbaar. In de kleinere plaatsen is het echter aan te bevelen om met Pesos te betalen. In de grote steden en kustplaatsen van Mexico kan men op veel plaatsen met creditcards betalen. In de kleinere dorpen en gemeenschappen is dit stukje plastic nagenoeg waardeloos, allee enkele grote hotelketens zullen creditcards accepteren. In de grotere plaatsen staan wel voldoende geldautomaten, maar zorg er wel voor dat u minstens voldoende geld bij u heeft om voedsel en benzine te kunnen kopen totdat u terug bent in een grotere plaats.

In Guatemala en Honduras kan men op veel plaatsen niet met een creditcard betalen. 

Als u een rondreis maakt door verschillende landen, moet u vaak wisselen. U kunt dan het beste de volgende regels in acht nemen. U kunt een klein bedrag (in peso's of dollars) heel snel bij geldwisselaars aan de grens met Guatemala wisselen. De koers is wat slechter dan bij de banken, maar dan hebt u alvast wat. In Honduras kunt u met dollars en quetzales betalen, dus u hoeft geen lempira's te kopen (alhoewel u dan wel voordeliger uit bent: winkels en restaurants bij de ruines van Copàn berekenen veel hogere prijzen in quetzales dan in lempira's!). Quetzales die u overhoudt kunt u bij de geldwisselaars aan de grens met Belize makkelijk omwisselen naar Belizeaanse dollars. U kunt aan de Guatemalaans-Belizeaanse grens ook travellercheques omwisselen voor Belizeaanse dollars. Voor u de grens met Mexico opnieuw oversteekt, zijn er weer handelaren die uw resterende Belizeaanse dollars omzetten in peso's. Overigens is de US dollar in Belize ook een geaccepteerd betaalmiddel, dus u kunt overal gewoon met US dollars betalen. Soms krijgt u ze ook terug als wisselgeld.


Openbaar Vervoer

In Mexico zijn er veel goedkope busondernemingen. Deze rijden over de lokale wegen en stoppen voor iedereen die zijn hand ophoudt. Er zijn geen bushaltes, en dus hangen bewoners van dopjes bij zekere stopplaatsen jerrycans, tassen, autobanden en ander afval in een boom, de buschauffeur weet dan dat hier regelmatig mensen staan te wachten. Deze bussen zijn vaak oud en vervallen, met smalle, harde banken van hout. Er zijn ook goedkope buslijnen die alleen stoppen in de grotere steden, qua comfort verschillen deze echter niet veel van de andere goedkopen busondernemingen. Er zijn echter ook bussen in een duurdere prijsklasse. Deze bussen worden aangeduid met lujo, primera, rápido of espresso, en rijden van en aar de grote steden. Deze bussen zijn luxer en hebben veelal airconditioning, reserveren van plaatsen is aan te bevelen. De treinen, die over het bijna 25.000 kilometer lange spoorwegennet rijden, zijn traag en oncomfortabel maar wel erg goedkoop.


Machogedrag (Machismo)

De mythe die mannen typeert als sterk en vrouwen als fragiel en afhankelijk is nadrukkelijk in Centraal-Amerika aanwezig. Macho houding en mannelijke trots worden vaak tentoongespreid als een lokale man aandacht van een vrouw probeert op te eisen, vooral in de vorm van fluiten. Vooral alleenreizende vrouwen krijgen vaak volop (ongewenste) aandacht. Als u hiervan niet gediend bent, is het het beste dit eenvoudig te negeren. U kunt deze problemen minimaliseren door u conservatief te kleden of een trouwring te dragen. Uiteraard zijn er ook voldoende 'gewone' mannen hier.


Kleding

Hoewel de lokale bevolking erg blij zal zijn als u (Maya-) kleding van hen koopt, wordt het als onbetamelijk gezien als u deze kleding draagt in het land zelf. Bewaar dat voor thuis. Vooral in Mexico en Guatemale zult u veel mensen zien die traditionele kleding dragen.

Zorg dat u er verzorgd en schoon uitziet. Voor de bevolking van Centraal-Amerika is dit belangrijk. Zelfs arme mensen doen hun best er verzorgd uit te zien. Aangezien u het geld hebt om helemaal vanuit Europa naar Centraal-Amerika te komen, moet u in de ogen van de lokale bevolking wel rijk zijn. U wint respect als u zich netjes kleedt. Het gaat daarbij natuurlijk niet om dure merkkleding. 

Juwelen en dure (nep)sieraden kunt u beter thuis laten. Kleed u niet te bloot, niet iedereen is hier van gediend. Shorts zijn, zowel voor mannen als vrouwen, wel geschikt op de stranden en in enkele kustplaatsen. Zwemkleding moet alleen gedragen worden bij zwembaden en op de stranden. Veel lokale vrouwen zwemmen met een T-shirt over hun zwemkleding (dit vaak om wat minder mannelijke aandacht te krijgen). Kleed u ook netjes als u kerken bezoekt, dit uit respect voor de lokale bevolking en haar cultuur (veel kerken eisen dat u een lange broek draagt en uw schouders bedekt).


Handige links

http://www.oanda.com/convert/classic : Snel de wisselkoers berekenen.

http://thorntree.lonelyplanet.com/ : Forum van Lonely Planet waar u alle vragen over reizen kunt stellen.